Repararea Fisurilor din Beton prin injectarea de Rasini

Repararea fisurilor din beton prin injectarea de răşini

MATERIALE PROPUSE

EPOMAX-EK Pastă epoxidică

EPOMAX-L20 Răşină epoxidică injectabilă pentru fisuri de 0,1-1 mm

EPOMAX-L10 Răşină epoxidică injectabilă pentru fisuri cu deschidere 0,5-3 mm

DUREBOND Mortar epoxidic injectabil in fisuri cu deschidere > 3mm – Punte de aderenţă

I. NATURA PROBLEMEI-CERINŢE

Fisurile din elementele de beton (grinzi, plăci, contraforţi, ziduri, etc.) creează probleme în monolitismul şi rezistenţa acestora.

II. SOLUŢIA

Materialele utilizate pentru refacerea monolitismului elementului de construcţie, pentru a se asigura posibilitatea acestuia de a funcţiona aşa cum a fost proiectat iniţial, trebuie să aibă următoarele proprietăţi:

 

 • Rezistenţe mecanice mari.
 • Aderenţă foarte bună şi adezivitate mare.
 • Vâscozitate adecvată, pentru a putea pătrunde şi în cele mai mici goluri ale fisurii.

a) Injectarea de răşini în fisuri de 0,1-1,0 mm

Materialele adecvate:

 • Răşină epoxidică injectabilă EPOMAX-L20
 • Pastă epoxidică EPOMAX-EK

b) Injectarea de răşini în fisuri de 0,5-3 mm

Materialele adecvate:

 • Răşină epoxidică injectabilă EPOMAX-L10
 • Pastă epoxidică EPOMAX-EK

c) Injectarea de răşini în fisuri mai mari de 3 mm

Materialele adecvate:

 • Răşină epoxidică injectabilă DUREBOND
 • Pastă epoxidică EPOMAX-EK

III. APLICAREA

Procedura completă de efectuare a injectărilor de răşină este următoarea:

 1. Se îndepărtează tencuiala de pe ambele părţi ale fisurii şi se curăţă bine suprafaţa betonului.

 2. Se astupă fisura cu pasta epoxidică EPOMAX-EK (cu şpaclul) şi în acelaşi timp se montează – se fixează duzele de-a lungul fisurii, la distanţe de circa 20cm, cu acelaşi material.

 3. După întărirea pastei EPOMAX-EK, se execută procedura de injectare a răşinilor epoxidice EPOMAX-L20, EPOMAX-L10 sau DUREBOND, în funcţie de lărgimea fisurii:
  a. Se montează tubul de evacuare a răşinii la prima duză. Dacă fisura este orizontală începem injectarea de la un capăt al acesteia. Dacă este verticală începem injectarea de la duza cea mai de jos.
  b. Manevrând supapa de evacuare a răşinii la cazanul de presiune, se injectează răşina în duză până când începe să iasă prin duza următoare sau până când devine imposibilă injectarea.
  c. Se astupă prima duză cu un dop special şi se injectează răşină în duza imediat următoare, până iese prin următoarea, ş.a.m.d.
  d. Procedura continuă ca mai sus la toate duzele. A doua zi, proeminenţele duzelor pot fi îndepărtate (sparte) şi în continuare poate fi refăcută tencuiala preexistentă.

IV. NOTE

 • Pe timpul aplicării, o persoană trebuie să ţină fix tubul de evacuare în duze, să astupe duzele şi să dirijeze o a doua persoană pentru manevrarea supapei de evacuare a răşinii.
 • Amestecul materialelor epoxidice trebuie să se facă cu mare atenţie şi să se folosească de fiecare dată întreaga cantitate a componentelor A şi B.
 • Se recomandă ca răşinile EPOMAX-L20, EPOMAX-L10 şi DUREBOND să nu fie turnate direct în cazanul de presiune ci, după ce se amestecă cele 2 componente ale răşinii în recipientul componentului A, să fie pus acest recipient în cazanul de presiune. În felul acesta se evită murdărirea cazanului şi posibilitatea întăririi resturilor de răşină în acesta, lucru care poate duce la deteriorarea sa.
 • Trebuie acordată o atenţie deosebită operaţiunii, în funcţie de durata de viaţă a materialului în recipient şi de temperatura mediului, pentru ca materialul să nu se întărească în timpul procesului de injectare.
 • După terminarea operaţiunii trebuie neapărat să se cureţe cazanul de presiune şi uneltele utilizate cu solventul SM-12 (se clătesc cazanul de presiune şi tubul de avacuare cu SM-12 sub presiune).
 • Pe timpul aplicării vor fi folosite mănuşi şi ochelari de protecţie.
 • Consultaţi instrucţiunile de utilizare în siguranţă şi măsurile preventive înscrise pe ambalaj.

 

 

ro24-1ro24-2

sursa: isomat.ro

 

 

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!