Există mai multe argumente importante pentru utilizarea ancorelor mecanice. Avantajul lor cheie este furnizarea de performanțe ridicate pentru un diametru relativ mic al găurii. Mai mult, instalarea se realizează cu o procedură simplă. Unele aspecte privind utilizarea ancorelor mecanice le face chiar superioare ancorelor chimice! Unul dintre marile avantaje este faptul că sarcina poate fi aplicată ancorei imediat după expandarea acesteia în substrat. De asemenea, ancorele mecanice nu sunt sensibile la temperatură și de aceea pot fi utilizate în orice locație și perioadă a anului. Substratul lor specific este betonul, dar cu toate acestea unele tipuri pot fi utilizate și în alte materiale. Deoarece ancorele mecanice sunt realizate din diferite tipuri de metal și pot fi cu diferite tipuri de acoperiri, acestea oferă o gamă largă de protecții anticorozive.
În afară de avantajele lor, ancorele mecanice au și unele limitări. Datorită construcției lor, adâncimea de instalare este destul de limitată deoarece procesul de fabricare nu permite producerea de unități foarte lungi. A doua limitare importantă care se aplică majorității ancorelor mecanice este cauzată de principiul lor de funcționare bazat pe expandare - deci nu pot fi instalate prea aproape de marginea substratului sau ancorele adiacente.
Care sunt cele 4 caracteristici cheie ale ancorelor mecanice?
Înainte de a începe să vorbim despre aplicații trebuie să înțelegem caracteristicile de bază ale ancorelor mecanice. Ca orice fixare critică pentru siguranță, alegerea ancorelor mecanice este de obicei supusă unei specificații atente a proiectantului. În procesul de selecție, ancorele pot fi diferențiate în funcție de următorii parametri:
-
Substraturi
Majoritatea ancorelor mecanice sunt proiectate pentru beton. Unele dintre ele pot fi utilizate atât în beton fisurat, cât și în beton nefisurat. Betonul fisurat este un substrat deosebit de solicitant și este situat în zonele de beton expuse forțelor de tracțiune. Aceste zone sunt de obicei plafoane, partea superioară a balcoanelor sau pereții rezervoarelor de apă și multe altele. O ancoră proiectată pentru beton fisurat necesită testări suplimentare pentru a-și confirma performanța adecvată în fisuri. Evaluarea Tehnică Europeană specifică ancorelor utilizate în betonul fisurat este Opțiunea 1 ETA sau partea mai puțin populară 6. Alte ancore mecanice dedicate utilizării în betonul nefisurat sunt de obicei evaluate cu Opțiunea 7 ETA. Toate sunt potrivite pentru utilizare în beton armat sau nearmat. Ancorele mecanice cu o zonă mare de expandare pot fi utilizate și pe un substrat mai slab, cu rezistență la compresiune mai mică, cum ar fi cărămida plină sau cu goluri, betonul ușor, placa de beton cu goluri. Un exemplu perfect al celei mai versatile ancore mecanice este Rawlbolt, cu o zonă specială de expandare mare, care face posibilă transmiterea sarcinii pe practic orice substrat.
-
Categoria de coroziune
În al doilea rând, categoria de coroziune a mediului în care va fi utilizată ancora va prevala asupra tipului de metal sau de acoperire care trebuie aplicat. Majoritatea ancorelor mecanice sunt prevăzute cu corp din oțel carbon placat cu zinc și sunt potrivite pentru utilizarea în interior. Acest tip de oțel poate fi, de asemenea, acoperit cu o protecție mult mai rezistentă, cum ar fi oțelul zincat galvanizat la cald sau acoperit cu fulgi de Zink Flake. Acesta din urmă permite utilizarea chiar și în categoria de coroziune C4. Alte tipuri de materiale sunt oțelul inoxidabil A2 și A4, în cazul celui de-al doilea fiind permise practic 99% dintre aplicații, excluzând condițiile deosebit de extreme, cum ar fi zona de apă de mare (sărată), tunelurile rutiere sau instalațiile de desalinizare a apei, unde numai oțelul cu rezistență ridicată la coroziune HCR este permis.
Există mai multe protecții anticorozive disponibile pe piață:
- Oțel carbon placat cu zinc
- Oțel zincat galvanizat la cald/acoperire cu Zinc Flake
- A2 oțel inoxidabil
- A4 oțel inoxidabil
- HCR oțel cu rezistență ridicată la coroziune
Un test universal care permite compararea eficacității diferitelor soluții de rezistență la coroziune este un test neutru de pulverizare a sării efectuat în camera de testare. În acest test, elementele de fixare sunt plasate în cameră cu sare adăugată în atmosfera sa și păstrate acolo pentru un anumit număr de ore până când se poate observa coroziunea roșie pe suprafața lor. Rezultatele permit compararea nivelului de performanță a diferitelor ancore în același mediu.
Noi diferențiem 5 tipuri de medii corozive în funcție de expunea la condițiile meteorologice.
Acestea sunt clasificate în 5 categorii de la C1 la C5, în care C1 este cel mai ușor și C5 cel mai dur.
Aspectele esențiale sunt amplasarea în interior sau în exterior, nivelul de umiditate și poluarea aerului.
3. Tipul dispozitivului de fixare
De asemenea, trebuie să verificați cu atenție dacă un anumit dispozitiv de fixare poate fi instalat cu un anumit tip de ancoră mecanică și dacă da, cu ce tip de ancoră. Unele dispozitive de fixare necesită să fie instalate cu ancore cu șurub sau cu cap înecat pentru instalarea la nivelul suprafeței, în timp ce altele necesită fixarea prealabilă astfel încât fixarea să fie proiectată cu ancoră cu filet exterior. Instalarea prealabilă este o soluție excelentă atunci când elementul de fixare este greu. În acest caz, ancorarea poate fi utilă pentru instalator. Fixarea prin străpungere este o modalitate excelentă de a instala rapid elemente mai puțin solicitante.
4. Sarcină și parametri de instalare
În rândul specificațiilor pentru ancorele mecanice, cel mai important factor este capacitatea de încărcare și disponibilitatea de a transporta anumite tipuri de încărcături. Rawlplug vă pune la dispoziție toate informațiile necesare de care aveți nevoie, cum ar fi documentația tehnică a produselor, în care regăsiți informații complete despre nivelul de tracțiune și forța de forfecare care pot fi transferate de anumite ancore.
Care sunt caracteristicile cheie ale unei ancore mecanice?
- Distanța dintre ancore și față de margini
- Adâncimea de ancorare
Acest parametru influențează capacitatea de încărcare a ancorei. Cele mai populare ancore mecanice, precum ancora expandabilă și ancora șurub pentru beton, au de obicei 2 adâncimi de ancorare - redusă și standard.
Adâncime de ancorare standard Adâncime de ancorare redusă
Cu cât adâncimea de ancorare în beton este mai mare, cu atât poate suporta o încărcătură mai mare. În același timp, procesul de găurire durează mai mult, curățarea găurii devine mai dificilă și conul de smulgere al betonului influențat de zona de expandare devine mai gros, crescând astfel distanța față de margini și dintre ancore. Cea mai bună ancoră asigură sarcini mari la o adâncime mică de ancorare, cu excepția ancorelor cu auto-tăiere care sunt menite să împiedice defectarea oțelului, astfel ancorate suficient de adânc pentru a evita defectarea conului de smulgere.
Reducerea adâncimii de ancorare este o soluție excelentă ori de câte ori asigură o sarcină suficientă. Permite economisirea fixării, sarcinii de lucru și evitarea lovirii în același timp a armăturii.
Categorii de ancore mecanice
- Ancore expandabile (cunoscute, de asemenea, și sub denumirea de ancore mecanice sau conexpanduri) – din oțel galvanizat sau inoxidabil pentru aplicații în beton fisurat sau nefisurat și aplicații care necesită rezistență la foc sau rezistență seismică. Disponibile și în versiunea cu straturi multiple de Zink Flake pentru rezistență crescută la coroziune.
- Ancore șurub pentru fixări temporare sau permanente, aprobate pentru aplicații în beton fisurat și nefisurat și aplicații care necesită rezistență la foc sau rezistență seismică.
Aplicații specifice pentru ancorele mecanice
- Balustrade și mâini curente
Aplicație specifică pentru ancore mecanice. Datorită sarcinilor mari de obicei specificate, produsele potrivite sunt ancorele expandabile din Opțiunea 1 ETA (ex. R-HPTII-ZF). Ceea ce este important în cazul acestei aplicații este faptul că dispozitivele de fixare sunt uneori instalate în zona de tensiune a plăcii de beton care poate necesita un produs din Opțiunea 1 ETA pentru betonul fisurat.
- Rafturi pentru depozitare
Aplicație foarte simplă pentru ancorele expandabile din Opțiunea 7 (ex. R-XPT) instalate în betonul nefisurat al podelei. O bună oportunitate pentru vânzări de cantități mari, dar pe o piață foarte competitivă din punct de vedere al prețului.
- Ascensoare
Construcția ascensoarelor este instalată destul de des folosind ancore expandabile cu diametrul mare din Opțiunea 1 ETA (ex. R-HPTII-A4 sau R-SPL-II). Întrucât este o aplicație cu adevărat critică pentru siguranță trebuie luată în considerare o atenție specială pentru specificațiile produselor. Testele la fața locului sunt absolut obligatorii în acest caz.
- Fațade ventilate
Aplicație specifică pentru ancorele expandabile din Opțiunea 1 ETA (R-HPTII-ZF sau R-HPTII-A4). Ancorele șurub pentru beton (R-LX) pot fi, de asemenea, o alegere excelentă. Există o tendință de a specifica ancore expandabile din Opțiunea 1 ETA în locul opțiunii clasice pentru această aplicație - Opțiunea 7 ETA. Din motive de siguranță, Rawlplug recomandă, de asemenea, să fie urmată această tendință.
- Scaune de stadion
Aplicații specifice pentru ancorele expandabile din Opțiunea 1 ETA, pentru ancorele expandabile cu filet interior sau pentru ancorele șurub pentru beton care sunt ideale atunci când vine vorba de rezistență la sarcini dinamice
Ancorele șurub pentru beton sunt ideale pentru aceste aplicații care, la prima vedere, par simple. De fapt, este cu adevărat dificil pentru majoritatea ancorelor expandabile instalate cu moment de strângere să reziste sarcinii dinamice aplicate pentru suportul scaunelor, în timp ce ancorele șurub pentru beton transmit astfel de sarcini fără ezitare, creând o conexiune durabilă.
sursa: rawlplug.ro